Czarnorzecko-Strzyżowski Park Krajobrazowy.

Czarnorzecko-Strzyżowski Park Krajobrazowy.

Postprzez RD » 28 Paź 2006 17:46

Jak sama nazwa wskazuje rozciąga się od Czarnorzek do Strzyżowa. Dla jadących w Bieszczady dodam że najlepiej jechac tam z krajowej "9" skrótem w kierunku Krosna z Lutczy / około 40 km od Rzeszowa/. A potem bez trudu zauważymy piekne wzgórza, cudowny las i to co najpiekniejsze - rezerwat Prządki, liczne skałki w lesie, zamek Kamieniec w ktorym hrabia Fredro umiejscowil akcje "Zemsty". Rezerwat jest tuz koło drogi / jest tam parking i tablica informacyjna/, natomiast do zamku Kamieniec można dojechać ale najlepiej z parkingu przespacerować się oznakowaną ścieżką.
Niżej na zachęte kilka zdjęć, więcej będzie niebawem na mojej stronie.
Image
Image
pozdrawiam
Rysiek
RD

Dołączenie: 15 Kwi 2006 10:20
Miejscowość: Radymno

Postprzez RD » 28 Paź 2006 17:48

Image
Image
pozdrawiam
Rysiek
RD

Postprzez Mieczyslaw » 28 Paź 2006 18:38

Przepiękne skałki i zamek! Patrząc tylko na mapę nie widać, jak piękne miejsca są jeszcze do odkrycia. Dzięki za relację. :)
Awatar użytkownika
Mieczyslaw
Site Admin

Dołączenie: 19 Gru 2005 23:09
Miejscowość: Zamość

Postprzez Mireq » 29 Paź 2006 22:24

Mnie też zaintrygowało to miejsce. Trzeba będzie na wiosnę zmienić trasę w drodze połoniny.
In Respect of Nature
Awatar użytkownika
Mireq

Dołączenie: 24 Gru 2005 16:43

Postprzez Mieczyslaw » 30 Paź 2006 09:52

Zastanawia mnie kształt tych skałek, nie pasujący do Beskidu. Na pierwszy rzut oka to sudeckie "pielgrzymy".
Awatar użytkownika
Mieczyslaw
Site Admin

Dołączenie: 19 Gru 2005 23:09

Postprzez Mireq » 30 Paź 2006 21:18

Mam taką starą mapę z 82 roku "Beskid Niski i Pogórze. Jestv tam taki opis: Prządki. Rezerwat obejmuje grupę skał tzw. ostańców, wysokości do kilkudziesięciu metrów, fantastycznie ukształtowanych, zbudowanych z potężnych bloków gruboziarnistego piaskowca. Poszczególne skały mają swoje nazwy, Prządka-Matka, Prządka-Baba, Herszt, Madej, ...

Coraz bardziej chce mi się tam pojechać. Dużo zwiedzania nie ma, tylko 13,62 ha.
In Respect of Nature
Awatar użytkownika
Mireq

Dołączenie: 24 Gru 2005 16:43

Postprzez Zdzich » 06 Lis 2006 19:51

Mieciu to nie są pielgrzymy, to baby co niedzieli nie uszanowały i przędły!
Pozdrawiam Roztoczanki i Roztoczan!
Zdzich

Dołączenie: 28 Gru 2005 00:10
Miejscowość: Lubaczów

Postprzez Dziadek Janek » 06 Lis 2006 23:07

Mieczysław napisał(a):Przepiękne skałki i zamek! Patrząc tylko na mapę nie widać, jak piękne miejsca są jeszcze do odkrycia. Dzięki za relację. :)

Wracając w zeszłym roku z Krosna, "skróciłem" sobie tamtędy drogę,
nie żałuję!
Pozdrawiam
Dziadek Janek

Nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las!
Awatar użytkownika
Dziadek Janek

Dołączenie: 15 Mar 2006 21:51
Miejscowość: "Pniaki"

Postprzez RD » 18 Lis 2006 20:43

Mireq napisał(a):Mam taką starą mapę z 82 roku "Beskid Niski i Pogórze. Jestv tam taki opis: Prządki. Rezerwat obejmuje grupę skał tzw. ostańców, wysokości do kilkudziesięciu metrów, fantastycznie ukształtowanych, zbudowanych z potężnych bloków gruboziarnistego piaskowca. Poszczególne skały mają swoje nazwy, Prządka-Matka, Prządka-Baba, Herszt, Madej, ...

Coraz bardziej chce mi się tam pojechać. Dużo zwiedzania nie ma, tylko 13,62 ha.

Sam rezerwat to rzeczywiście niewielki obszar. Ale warto zrobic sobie przez las spacer do zamku Kamieniec. Las jest piekny, są tam troche mniej efektowne skałki . Oczywiście można pójśc na łatwzne i podjechać pod zamek asfaltem. Warto jednak przez las, jest tam wyznakowana sciezka przyrodnicza. Sam zamek jest wybudowany w oparciu o podobne skałki.
pozdrawiam
Rysiek
RD

Postprzez Krzysztof » 17 Gru 2006 23:37

Ojej, byłem w tych okolicach lat temu kilkanaście. Jeszcze przed nadejściem epoki ochoczego pstrykania wszystkiego. Ale wtedy chyba miałem ze sobą poczciwego zenita i nawet go użyłem. Może warto pogrzebać w archiwum...
kto nie z Mieciem, tego zmieciem...
Awatar użytkownika
Krzysztof

Dołączenie: 21 Gru 2005 20:27

Postprzez Dziadek Janek » 20 Gru 2006 23:28

Krzysztof napisał(a):Ojej, byłem w tych okolicach lat temu kilkanaście. Jeszcze przed nadejściem epoki ochoczego pstrykania wszystkiego. Ale wtedy chyba miałem ze sobą poczciwego zenita i nawet go użyłem. Może warto pogrzebać w archiwum...

Czyli "pudełko po butach" :wink:
Pozdrawiam
Dziadek Janek

Nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las!
Awatar użytkownika
Dziadek Janek

Dołączenie: 15 Mar 2006 21:51
Miejscowość: "Pniaki"

Powróć do Inne ciekawe regiony

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość