Co mamy nowego?

Tutaj umieszczamy wszelkie sprawy związane ze sprzętem fotograficznym.

Co mamy nowego?

Postprzez Mieczyslaw » 22 Mar 2009 16:12

Po tak długim czasie przerwy w działaniu forum, nasze fotograficzne wyposażenie chyba się zmieniło. Pewne modele stały się już historią, pojawiły się inne. Czas leci do przodu.
Jeżeli chodzi o mnie, to niewiele mi się zmieniło. Pozostałem wierny swojemu Nikonowi D50. Natomiast niedawno zaszalałem i zakupiłem szkło. Boję się przyznać, jakie... Fachowcy mnie skrytykują, że superzoomy to domena kompaktowych małpek, a lustrzanki wymyślono właśnie po to, by można było dopasować dobre szkło do każdych warunków i upodobań. A ja jednak stwierdziłem jedno: nie lubię zmieniać obiektywów w plenerze. Nie lubię i koniec. :) Czyli co? Jakiś tani superzoomik. Kitowy ciut za krótki, a ja tak lubię takie dłuuuuugie... Po dłuższym studiowaniu rynku (szukanie dobrego i taniego) padło na Sigmę 18 - 200, ale nowy model, ten ze stabilizacją OS i sinikiem HSM. Cena znacznie niższa od Nikkora, a jakość podobno niezła. Pierwsze testy to potwierdziły.
Awatar użytkownika
Mieczyslaw
Site Admin

Dołączenie: 19 Gru 2005 23:09
Miejscowość: Zamość

Re: Co mamy nowego?

Postprzez Mieczyslaw » 23 Mar 2009 20:39

Proszę się nie przestraszyć, to jest tylko próba wstawiania pliku załącznika. :lol:
Zaraz to usunę...
Załączniki
próba
avatar_gg.jpg (7.16 KiB) Obejrzany 253 razy
Awatar użytkownika
Mieczyslaw
Site Admin

Postprzez Mireq » 23 Mar 2009 22:43

Się prawie przestraszyłem. he he
Dawaj te zdjęcia z nowego supertruperzoooooomika.
In Respect of Nature
Awatar użytkownika
Mireq

Dołączenie: 24 Gru 2005 16:43

Postprzez Mieczyslaw » 24 Mar 2009 09:07

Mireq napisał(a):...
Dawaj te zdjęcia z nowego supertruperzoooooomika.

Są tutaj "dlanaprzykładu" http://www.mblasz.republika.pl/galerie/
Awatar użytkownika
Mieczyslaw
Site Admin

Postprzez Mireq » 31 Mar 2009 21:58

Mieciu, mam dłuższego !!! Huuuuuuurrrrrraaaaaaaaa
Supertele 400 mm
Dostałem od znajomego Universara 400/6.3 z mocowaniem Minolty. Stoczyłem Minoltę, zakręciłem na to przejściówkę Nikon/M42 i mam nowy teleobiektyw. Nawet robi zdjęcia.
Przykładowe
Image

To już wycięte z dużego zdjęcia. Odległość jakieś 60-70 metrów. Zdjęcie z ręki.ISO 1600.
Oj będzie się działo.
Kiedy idziemy na polowanie ?
In Respect of Nature
Awatar użytkownika
Mireq

Postprzez Mieczyslaw » 01 Kwi 2009 09:55

Mireq napisał(a):Mieciu, mam dłuższego !!! Huuuuuuurrrrrraaaaaaaaa
Supertele 400 mm...

No nie!!! Tego nie zniosę. Dokupię drugi i też będę miał w sumie 400 mm :wink: :lol: .
Mirek, zawsze musisz coś ciekawego wykombinować.
A co do jakiegoś plenerku próbnego, to jestem chętny. Niech tylko trochę wiosna się lepiej ujawni. :)
Awatar użytkownika
Mieczyslaw
Site Admin

Postprzez Mireq » 01 Kwi 2009 21:48

A co byś powiedział na Siedliska ?
Mam potrzebę bycia w tym miejscu. Z Tobą i GPSem byłoby raźniej. Kto wie może i Lubaczów byśmy nawiedzili :)
Najbliższa sobota wchodzi w rachubę. Oczywiście pod warunkiem, że małżowinki nie wymyślą sprzątania świątecznego. Czego nie bardzo rozumiem, bo przecież my nie brudzimy. :roll:

P.S. Przy okazji pochwalę się nowym plecaczkiem. Naneu Pro Adwenture K3L. Miodzio :)
In Respect of Nature
Awatar użytkownika
Mireq

Postprzez Mieczyslaw » 02 Kwi 2009 08:39

Mireq napisał(a):A co byś powiedział na Siedliska ?
Mam potrzebę bycia w tym miejscu. Z Tobą i GPSem byłoby raźniej. Kto wie może i Lubaczów byśmy nawiedzili :)...

Każde miejsce w naszych stronach jest piękne. Siedliska też warto odwiedzić, chociaż byłem tam już hoho...
Ale chyba dopiero po świętach, bo za namową koleżanki małżonki zdemolowałem właśnie łazienkę i dobrze by było, by na święta wróciła do stanu użyteczności. :)
Jestem codziennie wieczorem na gg, zgadamy się.
Awatar użytkownika
Mieczyslaw
Site Admin

Powróć do Sprzęt fotograficzny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość